Promenicu svet do kraja pesme

Maktub

12.03.2018.

Ljubav je...

...kad ides sav nikakav s posla. Iscedili te kako su stigli. Cekas prevoz 20 minuta. Dodje prevoz. Opet ljudi, jedni drugima na glavama. Udjes, a jedva cekas da izadjes. Gledas kroz prozor, brojis stanice, gledas ljude na stanicama. Smrknute, nikakve. I onda bus stane na sledecoj stanici, a tebi se ucini da si pod nekim cudnim prelamanjem svetla od objekta pored ugledao nesto. Detalj. Ma je l moguce? Krene bus, skaces preko ljudi, moras se sam uveriti. Staje na sledecoj stanici, ti brzim hodom nazad do one prethodne. Muvas se okolo, naokolo.
Mora da sam prevideo. Doooobro otvorim oci. I pod istim tim svetlom ga ugledam. Maslacak. Nikao. Jedan, jedini. Stoji. I sta sad?
Prvo, noc je. Maslacak izgleda kao da je krenuo na spavanje. Kako cu joj ga takvog prezentovati? Ali to je prvi maslacak, a ja sam obecao da ce prvi kojeg vidim da je nikao biti njen. Uostalom i bila je noc kad sam joj to obecao, kada sam saznao koliko voli maslacke. Gledam naokolo, nema vise ni jednog. I mozda ce sutra ujutru biti lepsi, ali to je rizicno. Sta ako ga ne bude vise? Sta ako neko bude setao kuce i ono ga slucajno zakaci? A to je prvi maslacak, a ja sam obecao prvi, a svi ostali ce biti treci i cetvrti i tako dalje i ja ne mogu da je slazem da su prvi, kad nisu. Kad je ovaj tu prvi.
Druga stvar, vreme prolazi dok ja pregovaram sa sobom i sa maslackom sta cemo mi sad. Ni ne primetih da je pored mene banka, da se muvam oko banke vec dobrih 15 minuta. I da je cuvar kao eto bas sad odlucio da izadje na cigaretu, ustvari motri na mene. Primetim ja njega, ali ja ne mrdam od maslacka. Cuvam ga kao da je prvi i poslednji, ja znam da taj maslacak sad mora biti njen. Mislim se: "Ma boli me briga.". Cucnem i hocu da uberem maslacak. Kad eto ti ga: "Sta radis to?!". Gleda mene cuvar, gledam ja njega. Reko' da uberem maslacak. Ne veruje mi, naravno, kome je jos do maslacaka. Kaze mi da se sklonim odatle. Kazem: "Vazi, ali bez maslacka ja ne idem nigde.". Uberem ga i nastavim dalje.
I eto... tu je. Dao sam mu vode, stavio ga gde ce ga Sunce umiti prvim zracima u nadi da ce sutra biti u punom sjaju. Iako je trenutno sav k'o pokis'o, ali to je prvi maslacak Beograda. A ja sam joj obecao da ce prvi biti njen, samo da ga vidim da je nikao.

Photo_3-12-18_19_10_26-horz